Awokado
Zawarte w awokado tłuszcze to zdrowe dla serca, nie nasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom HDL czyli poziom tak zwanego dobrego cholesterolu a obniżają ilość LDL czyli złego cholesterolu. Jeśli obawiasz się miażdżycy , zastępuj masło dojrzałym, roztartym na kanapce owocem.
Awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów, zawiera witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, wapń, potas i fosfor.
Cebula
Jedzenie cebuli jest korzystne dla całego układu krążenia. pomaga obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu i podwyższone ciśnienie krwi.
Zawiera substancje które działają moczopędnie, rozrzedzają krew, zmniejszają ryzyko zatorów.
Cytrusy
Owoce cytrusowe oprócz witamin i soli mineralnych mają też cenny dla zdrowia błonnik i pektynę. Chroni ona tętnice i obniża poziom choresteloru.
Zawarte w cytrusach substancje mają też zdolność wypłukiwania naczyń krwionośnych złogów. Grejpfrut wzmacnia też i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, obniża krzepliwość krwi.
Pomidor
Niedobory potasu w organizmie mogą objawiać się zaburzeniem rytmu serca lub zrostem ciśnienia tętniczego.
Jedzenie pomidorów pomoże Ci w naturalny sposób dostarczyć ten pierwiastek organizmowi.
Są zdrowe w każdej postaci, świeże, suszone bądź nawet jako keczup.
Do napisania
Pozdrawiam
Aleksandra P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje Ci za komentarz ;)